Blogger Templates

Total Pageviews

Thursday, December 1, 2011

Tips Penjagaan Radiator

Apa itu Radiator??? Radiator merupakan komponen sampingan terpenting dalam sesebuah kereta yang menggunakan Sistem Penyejukkan Air. Tetapi terdapat juga kereta yang tidak mempunyai Radiator kerana ia menggunakan Sistem Penyejukkan Udara seperti Volkswagon.

Info2 lain Sistem Penyejukkan Air

Sistem Penyejukkan Air dapat menghalang Enjin menjadi terlalu panas kerana air digunakan untuk menyejukkan bahagian Enjin dan kemudian melalui Radiator, air akan disejukkan sebelum masuk kembali ke dalam Enjin. Dengan cara ini dalam keadaan berhenti pun Enjin dapat dihidupkan pada jangkamasa yang lama tanpa menghadapi masalah Overheating. Tetapi Enjin yang menggunakan Sistem Penyejukkan Udara akan menghadapi masalah Overheating apabila kereta tidak bergerak dalam satu jangkamasa yang lama kerana ia memerlukan udara yangbergerak untuk menyejukkan Enjin.

Sistem Penyejukkan Air tidaklah terlalu lasak seperti Sistem Penyejukkan Udara. Ia memerlukan penyelengaraan dari masa ke semasa dan sebaliknya untuk Sistem Penyejukkan Udara.


Cara Penyelenggaraan Radiator:

1-Buka kunci Hos dibahagian bawah Radiator (kunci ini biasanya diperbuat daripada plastik) dan penutup radiator dan biarkan air mengalir sehingga tiada lagi air mengalir daripada radiator.

2-Buka air daripada Paip (mesti dengan kadar aliran yang sederhana kuat) dan masukkan ke dalam Radiator, tunggu sekejap sehingga air mula keluar daripada Radiator, kemudian hidupkan Enjin.

3-Biar Enjin dan air mengalir keluar sehingga air yang keluar daripada Radiator tidak lagi berkarat atau berwarna teh susu.

4-Matikan Enjin, pasangkan kembali kunci hos di bahagaian bawah Radiator dan isikan Radiator dengan air paip tanpa menggunakan coolant sehingga penuh.

5-Hidupkan Enjin tanpa menutup penutup Radiator. Dan untuk makluman kita bersama selepas beberapa ketika, apabila Enjin panas, air di dalam Radiator tidak akan mendidih. Kalau mendidih, ini bermakna terdapat Non Function di bahagian tertentu Sistem Penyejukkan. Mungkin Radiator tersumbat, atau Termostat tidak berfungsi.

6-Perkara ini perlu dilakukan setiap tiga bulan atau lebih kerap bagi mengelakkan Radiator tersumbat atau Sistem Aliran Air di dalam Enjin tersumbat dengan karat air atau karat besi. Jika ini berlaku, suhu Enjin tidak lagi menjadi normal dan mungkin akan naik sedikit dan besar kemungkinan, Overheating boleh berlaku.

7.Opppss!!Perhatian!! Penggunaan Coolant boleh memendekkan jangkahayat pam air (waterpump) dan termostat dan juga boleh menyebabkan Radiator tersumbat.

8-Sekiranya Radiator tersumbat, terdapat kedai atau bengkelyang boleh membersihkan Radiator tanpa perlu menanggalkan radiator dengan menggunakan mesin khas.

Sekiranya Radiator bocor, dinasihatkan, ambil tindakan segera dengan menukar Radiator (samada baru atau secondhand (kedai potong) kerana jika dibiarkan, kemungkinan Overheating boleh berlaku dan kos agak tinggi..
P/S..SEKIRANYA ANDA TIDAK YAKIN NAK BUAT SENDIRI...LEBIH BAIK ANDA HANTAR KE BENGKEL2..Kang kalau tersilap langkah..lain jadi nya..:)

(sumber rujukan=daripada beberapa rujukan2 lain)

No comments:

Post a Comment